Vijenac 777 - 778

Matica hrvatska

VUKOVAR  – POSJET PREDSTAVNIKA SREDIŠNJICE MH I PREDAVANJE

Matoš vukovarskim srednjoškolcima

Mihovil Antić

Predstavnici Središnjice Matice hrvatske bili su 6. i 7. prosinca gosti Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru. Dubravku Oraić Tolić, prvu potpredsjednicu Matice hrvatske, u pratnji tajnika za ogranke Mihovila Antića, ugostili su 6. prosinca predstavnici vukovarskog ogranka u prostorijama Ogranka u Zmajevoj 2. O Matičinu radu u Vukovaru govorila je predsjednica Ogranka Lidija Miletić, a u razgovorima o uspjesima i izazovima s predstavnicima Središnjice sudjelovali su i članovi Ogranka.

 

Dubravka Oraić Tolić s profesoricama i ravnateljicom vukovaraske gimnazije

Sutradan su se gosti iz Središnjice odazvali pozivu vrijednoga vukovarskog matičara Petra Eleza, koji ih je ugostio u Državnom arhivu u Vukovaru. U funkciji ravnatelja Arhiva Petar Elez detaljno je izvijestio o njihovu radu, vrstama vrijedne građe koju prikupljaju, obrađuju i prezentiraju. Goste je oduševila i postavljena izložba o dvadeset godina djelovanja Ogranka, koju je tom prigodom predstavila Lidija Miletić te još jednom ukazala na izvrsnu suradnju dvaju važnih kulturnih subjekata u gradu.

Osnovni razlog posjeta potpredsjednice MH Dubravke Oraić Tolić ostvario se toga dana u podne u Gimnaziji Vukovar, gdje je učenicima održala predavanje o Antunu Gustavu Matošu i njegovu konceptu nacije. Učenici su bili pozitivno iznenađeni, a osobito su ih zainteresirale Matoševe usporedbe Srbije i Hrvatske, odnosno Beograda i Zagreba, koje je Matičina potpredsjednica vješto prezentirala zadržavši punu pozornost učenika tijekom cijeloga predavanja. Prije početka prigodnim se riječima, uz zahvalu na posjetu, obratila ravnateljica Giana Marović Zeko, članica predsjedništva Ogranka te predstavila i najavila akademkinju. U druženju nakon predavanja, uz ravnateljicu, školu i njezin rad predstavile su gostima djelatnica škole i tajnica Ogranka Tijana Pavliček i profesorica hrvatskoga jezika Nina Salatović.

Aktivnost potpredsjednice Oraić Tolić nije završila 6. prosinca u Vukovaru, jer je ona svoje putovanje nastavila te je istoga dana u večernjim satima na poziv matičara održala predavanje o A. G. Matošu i u Osijeku.

 

 

Vijenac 777 - 778

777 - 778 - 21. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak